Uzun çalışma saatlerinin bir robotun aşırı ısınmasına ve performansının düşmesine neden olabileceği senaryoları ele almak için tasarlanan bu üç parmaklı tutucu, insanlığın en büyük özelliklerinden birini ödünç alarak serin kalmayı başaracak. İşte karşınızda ter bezlerine sahip robot . Gripper’ın tasarımcılarından biri olan malzeme bilimcisi T. J. Wallin, bir toplantı sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “terleme yeteneği, insanların en dikkat çekici özelliklerinden biridir” dedi.
Parmakların içindeki içi boş, basınçlı rezervuarlar su ile doldurulur ve ısı reaktif plastikten yapılmış kanallar vasıtasıyla yüzeye bağlanır. Plastik belirli bir sıcaklığa ulaştığında, gözenekler açılır ve su yüzeye itilir. Orada soğutma etkisi ile buharlaşır. Grippers performansının detayları bugün Science Robotics gazetesinde yayınlandı.
Çoğu robot , mükemmel bir iletken olan ve bu nedenle ısıyı kendi başına dağıtmada iyi olan metalden yapılır. Ancak, tıbbi prosedürler ve paketleme gibi hassas görevler için tasarlanmış yumuşak robotlar, iyi bir yalıtkan olan kauçuktan yapılır. Yumuşak robotlar sıradan hale geldiğinde, serin kalmak için kendi yollarına ihtiyaç duyarlar.
Terlemenin başka avantajları da vardır. Bir makineye ter bezleri inşa ederek, çevresinin sıcaklığının altında soğutabilirsiniz. Fanlar gibi çevresel soğutma ile elde edemeyeceğiniz bir şey. Ayrıca, robotun bağımsız olarak çalışabileceği ve harici soğutucuların kullanılamadığı yerlerde kendini serin tutabileceği anlamına gelir.
Cornell Üniversitesi’nden ve Istituto Italiano di Technologia’dan bilim adamları olan gripper yaratıcıları, bunun çalışan robotlar tasarlamak için gerekli olabileceğini söylüyor.
Cornell’in Sibley Mekanik ve Uzay Mühendisliği Okulu doçenti ve araştırmanın ortak yazarı Robert Shepherd, bir toplantı sırasında” bunun genel amaçlı, uyarlanabilir ve kalıcı bir robotun temel bir yapı taşı olduğuna inanıyoruz ” açıklamasında bulundu.
Shepherd ayrıca, ter bezlerinin gelecekte ikili bir amaca sahip olabileceğini belirtti. Soğutma için su bırakmanın yanı sıra, uzay gezginlerinin uzak gezegenlerde toprak örneklerini nasıl topladıklarına benzer şekilde, analiz için makinenin çevresinden sıvı emebilirler.
Bilim adamları, tutucunun en iyi performans gösterdiği sıcaklık aralığını modelleyerek ve robotu o bölgede tutmak için idareli terlemeye yönlendirdiler.
Bir önceki yazımız olan Koronavirüsü yüzünden çalışanların seyahatleri kısıtlanıyor başlıklı makalemizde çin, facebook ve Koronavirüsü hakkında bilgiler verilmektedir.
" Karşınızda terleyen yumuşak bir robot eli konulu haberimizde Teknoloji Haberleri olarak sizlere Karşınızda terleyen yumuşak bir robot eli ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Teknoloji Haberleri olarak hemen yukarıda Karşınızda terleyen yumuşak bir robot eli ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Konya Selçuk Üniversite Gazetecilik mezunuyum. Teknolojiye merakım azımsanamayacak kadar fazla. Uzun yıllar farklı yayınlarda ve farklı alanlarda içerikler ürettim ve editörlük yaptım.
Copyright © 2015 - 2019 Tüm Hakları Saklıdır.